Bert Vos, uw mediator

In ons leven komen we regelmatig conflicten tegen: tussen medewerkers, partijen en in het gezin. Maar kijk ook eens om u heen…hoeveel en hoe gemakkelijk ontstaan er niet conflicten in de maatschappij? 

De zoektocht naar de dynamiek van een conflict heeft mij in aanraking gebracht met mediation.

Mijn naam is  Bert Vos, geboren in Naarden in 1962. Na mijn middelbare opleiding ben ik gaan werken in de gezondheidszorg. Na het afronden van mijn universitaire studies Algemene Sociale Wetenschappen (psychologie, pedagogiek, sociologie en culturele antropologie), Management & Informatie en een bedrijfskundige opleiding ben ik gaan werken als leidinggevende.

Als leidinggevende merkte ik dat een conflict van grote invloed is op het dagelijks functioneren van mensen. Daardoor werd ik nieuwsgierig naar de oorzaak van een conflict. De ene keer worden tegengestelde belangen tussen twee partijen geen conflict en de andere keer wel. In mijn beleving is het zo dat de dynamiek van het conflict de bron van de oplossing bevat. Hierbij is het belangrijk dat de focus niet op de persoon maar op de inhoud gericht blijft!

Bij mediation zijn twee aspecten erg belangrijk:

  1. Partijen bedenken zelf de oplossing waardoor de relatie bewaard blijft;
  2. Dat een oplossing veel sneller gerealiseerd wordt tegen aanzienlijk minder kosten.

Ik heb gemerkt dat deze twee aspecten als eerste het onderspit delven wanneer een conflict via een rechter of arbiter wordt opgelost. Terwijl ze cruciaal zijn om zaken af te sluiten en de draad weer op te kunnen pakken.

Bovenstaande heeft ertoe geleid dat ik de opleiding tot professioneel mediator ben gaan volgen. Daarnaast heb ik de opleiding familie-mediator afgerond.

Op deze manier wil ik op een realistische manier, tegen minimale kosten  graag mijn steentje bijdragen aan een leefbare samenlevin